Etiopien Yirgacheffe Beloya

Ekologiskt Citronkaffe

179 kr

ETIOPIEN Yirgacheffe Beloya YCFCU

Riktigt spännande kaffe

Små friska citrontoniga och tvättade Arabicabönor från distriktet Yirgacheffe i Etiopien - landet där kaffet föddes.

Merparten kooperativ i Yirgacheffe regionen är ansluten till YCFCU (Yirgacheffe Coffee Farmers Cooperative Union).

Regionen är naturligt skogfyllt och många mindre odlare arbetar sida vid sida. Typiskt är varje odlares kaffeområde runt 0,5-1 hektar och buskarna står ofta blandat med tex skuggande "falska" bananträd och andra grödor som binder kväve. De "falska" bananträden liknar vanliga bananträd men saknar de vanliga frukterna och ger istället ett stort frukthjärta med en vikt av tiotals kilo.

Odlarna tar sitt handplockade kaffe till den lokala tvättstationen Beloya som drivs med vatten från Bondéfloden. Efter process tas bönorna till Addis Abbeba och vidare transport ut i världen.

För den som är bekant med Yirgacheffe kommer den här bönan att fylla dina förväntningar. Småväxta med vild karaktär. Intensiv smaksättning av citrus och tropisk frukt. Ypperlig som ljus- till mellanrostad Singelböna till brygg eller blandad till en syrlig espresso.

För den som inte känner till Yirgacheffekaffe kan man beskriva det som en mycket frisk och syrlig upplevelse. Nästan som en blandning av te och kaffe. Dricks helst ljusrostad och inte speciellt starkt bryggd.

Kvalitet: Tvättad Ekologisk Arabica Grade 2, odlad 1900-2300 möh.

Karaktär:  citrusaktigt fruktig frisk och lätt, mycket elegant

Passar till: Brygg eller som frisk ingrediens i espresso

Rostningstips: ljus till mellanrost. Mellan första och andra crack.

Övrigt:  Packad i Grainpro

Andra köpte också