Indonesien Aged Mandheling
5.0 1

Indonesien Aged Mandheling

Mycket speciellt råkaffe med tobaks och lädertoner

159 kr

INDONESIEN Aged Mandheling

En egenhet för kaffe från Indonesien är att de ofta kan vara lagrade. Man struntar fullständigt i vissa nya trender att packa råkaffe så färskt som möjligt i vaccumblock. Istället tar man bönorna och lägger dem på lagerhyllan under ibland upp till fem år innan de säljs som ett fylligt och karaktärsstarkt råkaffe. Handhavandet följer till viss del världsmarknadspriset. Under perioder av lägre priser tenderar andelen kaffen som läggs på lagring att öka.

Under lagringen försvinner det mesta av syrligheten. Istället framträder ett djup och en fyllighet av kryddiga, toner med lätta tobaksinslag. Ett fantastiskt kaffe att använda som bas för espresso och andra kraftiga blandningar. Rosta försiktigt eftersom lagringen minskat fuktinnehållet och bönorna liksom tex Indisk Monsun Malabar kan vara snabbrostade.

Mandheling är namngivet efter folket Mandailing i norra Sumatra. Vid tiden av den första kaffehandeln skedde missförståndet att Mandheling var ett speciell område då det snarare kan sägas vara en speciell processteknik. Ordet Mandailing sägs betyda "förlorad moder".

Kvalitet: Tvättad Arabica

Karaktär: Fyllig, kryddig helt utan syrlighet. Lätta tobaksdrag.

Passar till: Espressoblandningar och fylliga fest- och julblandningar

Rostningstips: mellan till mörkrost

Upptäck mer


Andra köpte också