Etiopien Shenteweyna

Etiopien Shenteweyna

Söta ekologiska körsbär

179 kr

ETIOPIEN Sidamo Shenteweyna

Exklusivt odlade i Etiopiska provinsen Sidamo. Detta kaffe kännetecknas ofta av små bönor med en djup vinaktig smak.

År 2006 grundade bröderna Asefa och Mulugeta Dukamo Daye Bensa, en kaffebryggare och exportör i Etiopien. Daye Bensa exporterar kaffe från sin gård, i byn Shantawene, liksom från odlare i tre andra byar: Shantawene, Karamo och Bombe. Detta Shantawenekaffe är uppkallat efter byn där majoriteten av människorna, många av dem kvinnor, arbetar på kaffegården.

Daye Bensa ligger på 1 900–2 217 meter, och det levererade kaffebäret kommer från odlare gårdar högre upp på berget, mellan 2 000 och 2 400 meter.

Företaget Daye Bensa äger 15 tvättstationer i tre distrikt som hanterar allt kaffe de exporterar. Alla gårdar är ekologiskt certifierade samt följer C.A.F.E. praxis.

Coffee and Farmer Equity (C.A.F.E.) Practices, var en av kaffebranschens första uppsättning etiska standarder när den lanserades 2004. Det är ett verifieringsprogram som mäter gårdar mot ekonomiska, sociala och miljömässiga kriterier, alla utformade för att främja transparenta, lönsamma och hållbara kaffeodlingsmetoder samtidigt som de skyddar välmående för kaffeböndernas och arbetarnas med deras familjer och samhällen. KAFÉ. Praxis har hjälpt Starbucks att skapa ett långsiktigt utbud av högkvalitativt kaffe och har en positiv inverkan på kaffeböndernas liv och försörjning. Programmet innehåller en verifieringsprocess från tredje part som övervakas av SCS Global Services, som ansvarar för att säkerställa kvaliteten och integriteten hos revisionerna. Fyra kriterier bedöms: ekonomisk transparens, socialt ansvar, hållbarhet samt kvalitet.

I juli 2018 höll Daye Bensa en Out-Growers Day. Nästan 1 000 bönder samlades för att fira sina skördar och för att få andra betalningar (kaffebärsbidrag) för sina kaffen. Daye Bensa belönade dessutom de tre bästa bönderna från var och en av de tre byarna med certifikat och kontantpriser, och erkände dem för att de konsekvent levererade bär av hög kvalitet. I framtiden hoppas Daye Bensa att arbeta med fler bönder, särskilt för att uppmuntra kvinnliga bönder och att arbeta med Hawassa University, för att hjälpa studenter att utföra forskning för att förbättra kaffekvaliteten.

 

Kvalitet: Ekologisk Tvättad Arabica Grade 2

Karaktär: Hög sötma, saftig kropp med toner av svart te, röda körsbär samt blommor.

Passar till: Brygg eller Kok, Visst - espresso också!

Rostningstips: mellanrost

Andra köpte också