Colombia Peaberry Huila

Colombia Peaberry Huila

Pärlor från floden

149 kr

Colombia Peaberry Huila

Regionen Huila ligger i södra delen av Colombia. Det är den geografiska knuten på Andernas bergsrygg. Här delas de tre bergskammarna mellan västra, centrala och östra Anderna, på väg mot norra Colombia. Mellan den östra och centrala kammen rinner Magdalenafloden upp mot Karibiska kusten. Mellan de centrala och västra Andernas bergskedjor rinner Caucafloden senare också ut i Magdalenafloden i de karibiska slätterna.

Denna bergiga region har ett vulkaniskt arv. Vissa delar är fortfarande aktiva idag. Detta naturliga tillstånd ger idealiska jordar för odling av kaffe av hög kvalitet. Höjderna ligger mellan 1300 och 1900 meter över havet. På grund av det geografiska läget nära ekvatorn är årstidsskillnaderna små i Colombia. De varierande höjd- och mikroklimatförhållandena som genereras av floder och bergskedjor delar området så att skörden sker flera gånger per år jämfört med andra kaffeproducerande länder: april-juni ger huvudgröda, oktober-januari ger delgröda. 

Ett minne från vårt eget besök i Colombia är just hur svårt det är att röra sig mellan kaffebuskarna i bergiga slänter. Man kan när som helst glida iväg på gruset. Maskinplockning är svårt och plockarna arbetar för hand, balanserande till fots, hela tiden med risk att ramla och tappa sin skörd.

Odlingarna sker ofta med kaffe blandat med de i Colombia så vanliga matbananerna. Gödsling sker oftast enbart med rester av fruktkött och andra naturprodukter. Vanligtvis ser man odlade blommor omgärda kaffebuskarna. Detta eftersom eventuella skadeinsekter och sjukdomar först syns på blommorna och då snabbt kan åtgärdas.

Få länder är så förknippade med kaffe som Colombia. Trea i världen efter Brasilien och Vietnam. Men jämfört med sina två större konkurrenter ligger det tveklöst oändligt före i smakupplevelse.

 

Kvalitet: Excelso (medelstora bönor) Tvättad, sol- och maskintorkad Arabica, odlad 1300-1900 möh.

Övrigt:

Karaktär: Välbalanserad med full kropp och fruktig syra. Mycket söt

Passar till: Ett gott kaffe som passar till det mesta

Rostningstips: Mellanrost till mörk mellanrost

Upptäck mer


Andra köpte också