Guatemala Huehuetenango

Apelsin och choklad

149 kr

Guatemala Huehuetenango

Huehuetenango är en av Guatemalas tre icke-vulkaniska regioner, dess högsta och torraste under odling, vilket gör den till en av de bästa för kaffeproduktion. Strömmar av varmluft sveper upp från Tehuantepec -slätterna, i Oaxaca, Mexiko, och blandas här med den kalla luften som sänker sig från Cuchumatanesbergen, vilket skapar ett mikroklimat som är skyddat mot frost och tillåter kaffe att odlas upp till 2000 meter.

Huehuetenangos extrema avlägsenhet kräver att nästan alla producenter bearbetar sitt eget kaffe. Lyckligtvis har regionen rikliga floder och vattendrag, vilket gör det relativt enkelt för producenter att starta kvarnar och processstationer. Dessutom hjälper Huehues geografiska förhållanden till att skapa exceptionella kaffen med en distinkt syra och fruktiga smaker.

SHB (Strictly Hard Bean) anger att kaffet odlades på en höjd över 1350 meter.  EP (European Preparation) innebär att det gröna kaffet sorterades för hand för att ta bort defekta bönor och främmande material. Fyra producenter från Huehuetenango -regionen bidrog till detta kaffe: Lety Anzueto, från finca Isnul i La Democracia; Lety Perez, från finca Buenos Aires Huixoc i La Democracia; Rene Perez, från Finca La Reforma, i Cuilco; och Willy Perez, från Finca Las Americas och Finca San Antonio, som båda ligger i Agua Dulce.

Guatemala är ett utmärkt kaffeland. Gång på gång lyckas landets odlare utmärka sig i internationella tävlingar.

Huehuetenango betyder "förfädernas plats" och syftar på de Mayaindianer som tidigare bodde här och vilkas direkta nedkommande ättlingar fortfarande återfinns runt staden. Mycket av turismen kommer för att se ruinerna av denna period.

Här bor runt 80000 invånare och den största exportvaran är just kaffe.

Förvänta dig ett kaffe med fruktighet från körsbär och mogen frukt. Viisa citrustoner.

 

Kvalitet: Tvättad Arabica Typica,Bourbon, Caturra och Catuai. SHB ,  EP.

Karaktär: Ljus saftig syra, sirapslik kropp och toner av söt apelsin och mjölkchoklad.

Passar till:  Kok, Brygg, Press och espresso. Fantastiskt fikakaffe.

Rostningstips: Prova först mellanrostat (mellan första och andra crack), gå senare över mot mörkare rostningar och se vad du föredrar.

Upptäck mer


Andra köpte också