Nicaragua Finca Aurora

Ekologisk vanilj

159 kr

Mexico Finca Aurora

I Dipiltoregionen i Nicaraguas gränsområde till Honduras, ligger den ekologiska kaffetfarmen Finca Aurora.

Finca Aurora ligger mer speficikt i Huatulco - "platsen där man dyrkar träd". Området är varmt och har en hög fuktighet året runt.

Det är en naturskatt med många bäckar, diversifierade skuggträd och ett rikt fågelliv.

I denna finca odlar den österrikiska ägaren Ulrich Salamun främst Red Catuai och Mareillesa, båda med en rik och differentierad smak. Medelåldern på kaffebuskarna är 12 år vilket är en idealisk ålder.

Allt kaffe är handplockat. Den frigörs från fruktkött och fermenteras i tvättstationen på gården. Efter en jäsningstid på 12-18 timmar tvättas kaffet noggrant i färskt källvatten. Därefter förs det till den egna torkanläggningen, där det soltorkas och sedan får vila i minst 6 veckor så att luftfuktigheten kan homogenisera under optimala förhållanden.

Några dagar före exportdatumet är det skalat och noggrant förberett för export. När sorteringsprocessen är klar läggs det gröna kaffet i de skyddande Grainpropåsar så att dess färskhet bevaras maximalt.

Ulrich Salamun producerar special arabica -kaffe på sin ”Finca Aurora”, som påminner honom starkt om sitt hemland, Österrike, på grund av tallarna. Ulrich Salamun odlar kaffe i Nicaragua sedan 2003.

Under 1800talet var det odling av Cochineal som var huvudsysslan för jordbrukarna här. Cochineal är en insekt som används till växtfärgning. Dock minskade efterfrågan och eftersom närliggande VeraCruz lyckats bra med sina kaffeodlingar beslöt man på 1870talet att prova detta. Eftersom klimatet var likt det i Veracruz blev även dessa olingar lyckade och har sedan dess haft en viktig del i den lokala ekonomin.

Kvalitet: Tvättad Ekologisk Arabica Red Catuai, Mareillesa,  European processed, SHG (High grown), odlad 1100-1250möh, skörd dec-mars

Övrigt: Packad i GrainPro

Länk till mer info: Finca Aurora

Karaktär: Välbalanserad smak med vanilj, lätt syra och lång eftersmak

Passar till: Bra fikakaffe. brygg, filter, press.

Rostningstips: Mellanrost.

Andra köpte också